Der findes flere store landevejs cykelløb i Europa, men de tre største er Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España, og de går under fællesbenævnelsen the Grand Tours. De tre løb har det til fælles, at de er de eneste løb i UCI World Tour, der har en tilladt løbsperiode på mere end 14 dage, og så bliver der tildelt flere point end ved de andre gade cykelløb.

Tour de France, som havde sin spæde start tilbage i 1903, er både det ældste, mest prestigefulde og klart mest populære løb af de tre. Løbet afvikles over en periode på 23 dage og der bliver kørt ikke mindre end omkring 3200 km. Løbet er populært langt ud over sine egne grænser, og cykel entusiast eller ej, kan man ikke undgå at følge lidt med, når der hen over sommeren bliver talt rigtig meget Tour de France i medierne.

Giro d’Italia er det næst største af de tre Grand Tours løb og afvikles ligesom Tour de France over en 23 dages periode med 2 hviledage indregnet. Giro d’Italia startede i 1909 og har siden været holdt hvert år, med undtagelse af enkelte pauser under verdenskrigene. Arrangørerne for Giro d’Italia har forsøgt at øge løbets popularitet internationalt, ved blandt andet at have enkelte start og slutområder i andre lande. I 2012 startede Giro d’Italia således i Danmark, nærmere betegnet i Herning.

Vuelta a España køres efter samme principper som de to øvrige løb, men er det yngste løb, da det først startede i 1935, og først fra 1955 blev afholdt årligt.